lördag 21 januari 2012

!:.:! Källor och pajkastning !:.:!

Varför är så många människor så okritiska? Så fort det kommer en studie som stämmer överens med deras övertygelse så är den absolut sanning även om det finns 20 studier med annat resultat. Den här enda studien kan givetvis vara den som är sann och alla andra betalda av organisationer som tjänar på det, men det kan även vara precis tvärtom. Alla studier finansieras på något sätt och källan spelar stor roll. Det finns oberoende institut som är intresserade av själva resultat och inte säljer sig till högstbjudande oavsett var pengarna kommer ifrån.

Jag kan själv ta det jag läser för fakta utan att ifrågasätta det för att jag litar på skribenten. Men när det i sammanhanget refereras till de aktuella studierna så har jag möjligheten att faktagranska, en möjlighet som vi, om vi är tillräckligt intresserade av att sprida budskapet, borde ta oftare. Ju mer kött vi själva har på benen, desto lättare blir det att argumentera för våra åsikter.

Har argumentation blivit förlegat förresten? I många debatter känns det som att argumentationen har blivit ersatt av pajkastning. Det kastas skit till höger och vänster istället för att sakliga argument förs fram. Är det för att tiden är för kort för att argumenten ska hinna rota sig hos åhörarna eller är det helt enkelt lättare att svärta ner motståndarna för att på så sätt framställa sin egen ståndpunkt som ett bättre alternativ?

Slutligen vill jag bara säga att källan spelar stor roll, så var lite kritiska utan att måla upp konspirationsteorier till höger och vänster. Vi befinner oss trots alls i lilla landet lagom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar